Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri (2014/6)
Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesi çerçevesinde, vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından tereddüt edilen konular hakkında Gelir İdaresi’nden açıklama (özelge) istenebilmektedir.
Özelge talepleri için başvurular, Vergi Dairesi Başkanlığı bulunan illerde bu birimlere, bulunmayan illerde ise Defterdarlıklara yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı merkezine doğrudan başvurma olanağı yoktur.
Özelge başvuruları, özelge talep formu ile yapılabilmekte, başvurulan birimler tarafından hazırlanan özelge taslağı GİB merkezine onay için gönderilmekte, onay süreci Özelge Komisyonu onayı ile sonuçlanmaktadır. Özelge Komisyonunca onaylanan özelgeler, otomasyon sistemi üzerinden yetkili birimlere aktarılmakta ve yetkili birimce imzalanarak özelge talep eden mükellefe gönderilmektedir.
Onaylanan özelgeler Gelir İdaresi’nin bütün yetkili birimlerinin görebildikleri bir havuza atılmakta ve özelge havuzunda örneği oluşan özelgeler için merkeze tekrar onaya gönderilmemektedir.
Gelir İdaresi’nce verilen özelgelerden özelliği olması nedeniyle seçilmiş olan bir kısmı zaman zaman Vergi Bültenleri’ ne konu edilmektedir.
Son zamanlarda verilen özelgelerden önemli bazılarının özeti aşağıda yer almaktadır.
1. Gelir Vergisi Kanunu
Yurt dışından elde edilen ve tevkifata tabi tutulmayan ücret geliri nasıl vergilendirilir?
(28.03.2014 tarih ve 647 sayılı özelge)
Yabancı ülke mukimi bir gerçek kişinin Türkiye’de bir takvim yılında devamlı olarak altı aydan fazla oturması şartıyla, tam mükellef sayılması, gelirlerinin tam mükellefiyet esasına göre gelir vergisine tabi tutulması ve yurt dışından elde ettiği tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirinin de yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Türkiye’deki işverenden alınan tevkifata tabi ücret geliri Gelir Vergisi Kanunu’nun 86/1-b maddesinde belirtilen haddi aşması halinde yıllık beyannameye dahil edilecektir. Ancak, anılan Kanun’un 86/1-c maddesine göre; yurt dışından elde edilen ve tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirinin 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde, tüm ücret gelirlerinin yıllık beyannameye dahil edileceği tabiidir.
Diğer taraftan, yurt dışında elde edilen ücret gelirinden dolayı ödenecek benzeri vergilerin Kanun’un 123. maddesi kapsamında mahsubu mümkün bulunmaktadır.
Yurt dışındaki kurumdan elde edilen ücret geliri nasıl vergilendirilir?
(14.04.2014 tarih ve 8 sayılı özelge)
Yurt dışında mukim şirkete internet üzerinden verilen proje danışmanlık hizmeti dolayısıyla doğrudan doğruya yurt dışından döviz olarak ödenen ücretin, işveren firmanın kazanç elde etmesine danışmanlık yaparak katkı sağlanması nedeniyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/14 maddesine göre gelir vergisinden müstesna olması mümkün değildir. Bu nedenle ücret gelirinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 95. maddesine göre yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Yurt dışından döviz olarak ödenen ücretler nasıl vergilendirilir?
(17.04.2014 tarih ve 418 sayılı özelge)
Merkezi yurt dışında bulunan kuruluşun Ankara ve Hatay’da açmış olduğu Türkiye temsilciliğinde görev yapan personele doğrudan doğruya yurt dışındaki ana merkezden gönderilen nakdi yardımlardan döviz olarak ödenen ücretler, 147 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’ndeki şartların da sağlanması halinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/14 maddesine göre gelir vergisinden müstesna olacaktır.
Yurt dışında mukim kurumdan elde edilen ücret geliri nasıl vergilendirilir?
(24.04.2014 tarih ve 1173 sayılı özelge)
Yurt dışında mukim şirketin Türkiye'deki bağlı ortağı firmada çalışma karşılığında doğrudan yurt dışından döviz olarak ödenen ücret, işveren firmanın kazanç elde etmesine katkı sağlandığından ve bağlı ortaklık ile yurt dışında faaliyet gösteren şirketin aynı ticari amacı gözettiği de dikkate alındığında, bağlı ortaklık dolayısıyla Türkiye'de ticari bir kazancın olduğu sonucuna varılmaktadır. Dolayısıyla Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/14 maddesinde yer alan istisnaya ilişkin olarak 147 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yer alan şartların ihlal edildiği anlaşıldığından söz konusu ücret gelirinin gelir vergisinden müstesna olması mümkün değildir.
Emekli maaşından kesilen sosyal güvenlik destek primi emekli olduktan sonra çalışılan şirketten alınan ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında indirilebilir mi?
(10.04.2014 tarih ve 861 sayılı özelge)
Emeklilik maaşından kesilen sosyal güvenlik destek priminin, emekli olduktan sonra çalışmaya başlanan şirketten alınmakta olan ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Geçici olarak görevlendirilen personele ait gündelikler nasıl vergilendirilir?
(10.04.2014 tarih ve 366 sayılı özelge)
Sürekli görev mahali dışında geçici olarak görevlendirilen personele;
- Fatura karşılığında ödenen gerçek yol (gidiş-dönüş) bedelinin tamamının gelir vergisinden istisna tutulması,
- Gider karşılığı olarak yapılan fiili yemek ve konaklama ödemelerinin (devlet memuruna ödenen harcırah gündeliği ile mukayese edilmeksizin), Vergi Usul Kanunu uyarınca belgelendirilmesi halinde, tamamının vergiden müstesna tutulması,
- Konaklama bedelinin Vergi Usul Kanunu uyarınca belgelendirilmesi, yemek bedelinin belgelendirilememesi durumunda, konaklama bedelinin tamamının vergiden istisna edilmesi, yemek bedelinin ise bu giderlere karşılık olarak verilen gündeliklerin aynı aylık seviyesindeki Devlet memurlarına verilen miktarı aşan kısmının ücret olarak vergiye tabi tutulması,
- Yemek ve konaklama giderlerinin Vergi Usul Kanunu uyarınca belgelendirilmemesi halinde, yapılan ödemenin aynı aylık seviyesindeki Devlet memuruna verilen gündelik tutarını (veya Devletçe verilen en yüksek gündelik tutarını) aşmaması kaydıyla vergiden müstesna tutulması, aşan kısmın ise ücret olarak vergilendirilmesi,
Üniversitede görevli akademik ve idari personele yapılan aile, çocuk, doğum ve ölüm yardımı ödemeleri gelir vergisinden istisna mıdır?
(14.04.2014 tarih ve 46 sayılı özelge)
- Üniversitede 657, 2547 ve 2914 sayılı Kanunlar’ a tabi olarak görev yapan personele doğum ve aile yardımı adı altında yapılan ödemelerin 657 sayılı Kanun’da yer alan hükümler uyarınca belirlenen tutarının Gelir Vergisi Kanunu hükümleri ile ilişkilendirilmeksizin hiçbir vergiye tabi tutulmaması gerekmektedir.
Ancak, bu Kanunlar’a tabi olmayan personele yapılan doğum yardımı ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesinde belirtilen kısmının gelir vergisinden istisna edilmesi, aşan kısmın da vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Aile yardımı ödemeleri ise ücret ödemesi olarak kabul edilerek, Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca vergiye tabi tutulacaktır.
- Çocuk zammı ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesinde belirtilen kısmının gelir vergisinden istisna edilmesi, aşan kısmının ise vergiye tabi tutulması gerekmektedir.
- Hizmet erbabına; ana, baba, eş veya çocuğunun ölümü nedeniyle verilen tazminatlar gelir vergisinden istisna edilecektir.
- Hizmet erbabının kendisinin ölümü halinde, varislerine yapılan yardım ve ödenen tazminatlar Gelir Vergisi Kanunu’nun 2. maddesinde sayılan kazanç ve iratlardan hiçbirinin kapsamına girmemektedir.
Abonelikleri kendi adına kayıtlı olan ancak ortak bir şekilde kullanılan doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet v.b. harcamalar nasıl gider yazılabilir?
(18.04.2014 tarih ve 427 sayılı özelge)
Serbest meslek faaliyeti gerçekleştirmek üzere iki ortaklı olarak satın alınan taşınmazda kullanılan ve abonelikleri ortaklardan biri adına kayıtlı olan doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet gibi genel giderin, faaliyette bulunulan işyerine ait olduğunun ve işle ilgili olarak kullanıldığı ile belli bir kısmının diğer ortak tarafından da ödendiğinin tevsiki halinde diğer ortağın serbest meslek kazancının tespitinde de gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Envantere kayıtlı taşıtlara ait gider ve amortismanlar serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılabilir mi?
(09.04.2014 tarih ve 34 sayılı özelge)
Serbest meslek faaliyetinin ehemmiyet ve genişliği ile mütenasip olup işte kullanılan envantere kayıtlı araçların giderleri ile amortismanlarının indirim konusu yapılabileceği hususu dikkate alındığında, iş hacmi ve çalışan personele göre kullanılan araçlara ilişkin ayrılan amortismanlar ile yakıt ve bakım giderlerinin serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Serbest bölgede yapılan yazılım programı hazırlama faaliyetinin CD olarak ihraç edilmesi durumunda ücret istisnasından faydalanılabilir mi?
(22.04.2014 tarih ve 1123 sayılı özelge)
Yazılım programı faaliyetinin münhasıran ve fiilen serbest bölgede yapılması, işyeri alt yapısının ve teknik donanımının bu faaliyetin yapılmasına müsait olması, ürünün gümrük çıkış beyannamesi ve YMM faaliyet raporu ile fiili ihracatın gerçekleştiğinin tevsik edilmesi ve CD şeklinde hazırlanarak fiziki mal olarak fiilen ihraç edilmesi halinde, bu yazılım faaliyeti kapsamında serbest bölgede fiilen istihdam edilen personele ödenen ücretler gelir vergisinden istisna edilecek olup, söz konusu yazılım programının elektronik transfer yöntemi ile gerçekleştirilmesi durumunda ücret istisnasından yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.
İşveren tarafından ödenen özel şahıs sigorta primleri gider yazılabilir ve vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilir mi?
(02.04.2014 tarih ve 725 sayılı özelge)
İşverenlerce ödenen şahıs sigorta primleri, işle ilgili olarak ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen ücret kapsamında olduğundan, söz konusu primlerin öncelikle ücretin matrahına ilave edilerek Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/1. maddesi gereğince gelir vergisi tevkifatı kesilmek suretiyle vergilendirilmesi ve aynı Kanun’un 40/1. maddesi çerçevesinde genel gider olarak herhangi bir tutar ve oran sınırlaması olmaksızın indirim konusu yapılması mümkündür.
Banka promosyon ödemesi gelir vergisine tabi midir?
(07.04.2014 tarih ve 35 sayılı özelge)
Şirket ve bankalar arasında imzalanan maaş ödeme protokolü gereğince; bankalar tarafından personele yapılan "promosyon" ödemelerinin doğrudan şirkete yapılması ve yapılan bu ödemelerin de şirket tarafından gelir olarak kaydedilmeden personele aynen aktarılması halinde, söz konusu promosyon ödemeleri ücret olarak değerlendirilmeyecektir.
Promosyon ödemelerinin kazanca dahil edilmesi halinde ise, çalışanlara yapılan ödeme banka promosyonu olma niteliğini kaybetmiş olacağından, ödemelerin ücret kabul edilerek gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.
Kalkınma Ajansı hibeleri nasıl vergilendirilir?
(21.04.2014 tarih ve 8 sayılı özelge)
Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 84. maddesi sadece Avrupa Birliği’nden sağlanan hibeleri kapsamakta olup, söz konusu madde hükmünün Kalkınma Ajansları’ nın gerçek veya tüzel kişilere sağladığı yatırım destekleyici hibelere uygulanması mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, Kalkınma Ajansları tarafından hibe edilen para ve karşılıksız yardımların "602 - Diğer Gelirler" hesabında izlenmesi gerekmektedir.
2. Kurumlar Vergisi Kanunu
Dar mükellef kurumlara yapılan gayrimaddi hak ödemelerinden neye göre tevkifat yapılır?
(18.04.2014 tarih ve 430 sayılı özelge)
Türkiye'de doğan ve Almanya mukimi şirkete gayrimaddi hak bedelleri karşılığında yapılacak olan ödemelerin gayrisafi tutarı üzerinden Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması’nın 12/2. maddesi uyarınca Türkiye'de %10 oranını aşmayacak şekilde vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Söz konusu ödemelere iç mevzuatımızda daha düşük bir oranın uygulanması halinde iç mevzuatımızda belirlenen bu düşük oranın uygulanacağı tabiidir.
Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda, bu hükümlerden yararlanabilmek için ilgili teşebbüsün mukim olduğu ülkede tam mükellef olduğunun ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkede vergilendirildiğinin mukim olunan ülkenin yetkili makamlarından alınacak bir belge ile kanıtlanması ve bu belgenin aslı ile birlikte Türkçe tercümesinin noterce veya bu ülkedeki Türk Konsoloslukları’nca tasdik edilen bir örneğinin vergi sorumlularına veya ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise ilgili anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimizin uygulanacağı tabiidir.
BTC Boru Hattı Projesi kapsamında verilen toprak analizi ve danışmanlığı hizmetinin vergi mevzuatı karşısındaki durumu nedir?
(18.04.2014 tarih ve 1041 sayılı özelge)
İngiltere mukimi teşebbüslerin Türkiye'de icra edecekleri serbest meslek faaliyeti, bu teşebbüslerin personelleri vasıtasıyla Türkiye'de yapacakları serbest meslek faaliyetini ifade etmektedir.
Faaliyetin Türkiye'de icra edilmesi durumunda, yaptıkları serbest meslek ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapmak zorunda olan vergi sorumluları, tevkifat yükümlülüğünün doğduğu sırada, istihkak sahibi teşebbüsün faaliyet icrası amacıyla Türkiye'de herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde toplam 183 günü aşan bir süre kalıp kalmama durumunu bilemeyeceğinden, söz konusu ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapmak zorundadırlar.
Öte yandan, kendilerine yapılan ödemelerden vergi tevkifatı yapılan teşebbüsler, Anlaşma hükümleri çerçevesinde bu ödemelerin Türkiye'de vergilendirilmemesinin gerektiği durumlarda, bizzat veya vekilleri vasıtasıyla, tevkif edilen vergilerin iadesi için ilgili vergi dairesine başvurabileceklerdir.
Yurt dışında bulunan spor kulüplerine yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılır mı?
(24.04.2014 tarih ve 42 sayılı özelge)
Sporcuların Türkiye'deki bir kulüpte oynatılabilmesi hakkının devri karşılığı olarak sporcunun eski kulübüne ödenen bonservis bedelleri ile mahiyeti itibarıyla buna benzeyen ödemelerin gayrimaddi hak satışı bedeli olarak değerlendirilmesi ve bunlarla ilgili olarak dar mükellef kurumlara nakden veya hesaben yapılan ödemelerden, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca % 20 oranında kurumlar vergisi tevkifatı yapılarak takip eden ayın 23. günü akşamına kadar muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, Ülkemiz ile ilgili ülke arasında imzalanan bir Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması bulunması ve Anlaşma’ da daha düşük bir oran belirlenmesi durumunda ise bu oranın dikkate alınacağı tabiidir.
İrlanda mukimi Şirket’ten alınarak herhangi bir değişiklik yapılmaksızın satılan ve ihraç edilen bilgisayar programları için yapılan ödemeler ile imzalanan destek sözleşmeleri kapsamında sağlanan bakım ve güncelleme hizmetlerine ilişkin bedeller üzerinden tevkifat yapılmalı mıdır?
(24.04.2014 tarih ve 1181 sayılı özelge)
- Şirket tarafından yurt dışında mukim firmalardan alınan bilgisayar programlarının üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde yurtdışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç ticari kazanç niteliği taşıyacağından, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.
- Yurt dışında mukim firmalardan Şirket’te kullanmak ve/veya müşterilere/bayilere satışını yapmak üzere özel olarak bir bilgisayar programı hazırlatılması halinde veya daha önce üretilmiş, piyasada bulunan bilgisayar programlarının üzerinde, Şirket’e yönelik özel değişikliklerin yapılması halinde yurt dışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç, serbest meslek kazancı niteliği taşıdığından bu kapsamdaki ödemeler üzerinden %20 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.
- "Copyrigt" kapsamında bir bilgisayar programının çoğaltma, değiştirme, topluma dağıtma, gösterme gibi haklarının satın alınması halinde, Şirket tarafından bir gayrimaddi hak elde edilecek olup yurt dışında mukim firmaya yapılacak söz konusu gayrimaddi hak bedeli ödemelerinden %10 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.
Diğer taraftan, yurtdışı mukim firmanın söz konusu programa ilişkin olarak Şirket’e vereceği bakım, onarım, destek ve eğitim hizmetleri serbest meslek kazancı niteliğinde olup, bu ödemeler üzerinden de % 20 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
Tahkim kararına istinaden ödenen tazminat kurum kazancının tespitinde gider olarak yazılabilir mi?
(28.04.2014 tarih ve 35 sayılı özelge)
Yurt dışı firmanın zarara uğradığını ileri sürerek İngiltere'de Şirket aleyhine açtığı dava sonucunda, Şirket’in tazminat ödemesi yönündeki Tahkim Kurulu kararı ile ilgili olarak Türkiye'de yetkili mahkeme tarafından tenfiz kararı verilmesi gerekmekte olup, tenfiz kararı olmaksızın Tahkim Kurulu kararına istinaden Şirket tarafından düzenlenen uzlaşma sözleşmesine göre ödenen tazminat tutarının ilgili dönem kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
3. Katma Değer Vergisi Kanunu
Banka promosyon ödemesi katma değer vergisine tabi midir?
(07.04.2014 tarih ve 35 sayılı özelge)
- Şirket personeli maaşlarının bankaya yatırılması işlemine bağlı olarak banka tarafından personele yapılacak promosyon ödemeleri KDV'ye tabi bulunmamaktadır.
- Promosyon ödemeleri üzerinden şirket tarafından komisyon alınması veya promosyon ödemesinin bir kısmının şirkete yapılması halinde, şirkete yapılacak promosyon ödemesi veya söz konusu komisyon tutarı üzerinden düzenlenecek faturada %18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
4. Vergi Usul Kanunu
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların Finansal Kiralama (Leasing) yoluyla iktisabı mümkün müdür?
(17.04.2014 tarih ve 1017 sayılı özelge)
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların;
1. Finansal kiralama şirketi aracılığıyla alınması ve finansal kiralamaya konu olması,
2. Finansal kiralama işlemi için finansal kiralama sözleşmesi dışında ayrıca fatura düzenlenmesi, cihazın vergi dairesine kayıt ve ödeme kaydedici cihazlara ait levha alma işleminin bu faturaya ve sözleşmeye dayanılarak gerçekleştirilmesi,
3. Finansal kiralama şirketinin, teslim ettiği cihazları, kiracının vergi mükellefiyeti sona ermediği sürece başkasına devretmemesi, bunun sağlanması için finansal kiralama sözleşmesine "teslim edilen cihazların bir başkasına devredilmeyeceğine ve sözleşme süresi sonunda cihazın mülkiyetinin kiracıya geçeceğine" dair hüküm konulması,
4. Kiracının, işi bırakması veya yeni ödeme kaydedici cihaz alması sebebiyle kullanmakta olduğu cihazlarını satmak veya finansal kiralama şirketine iade etmek istemesi halinde, 60 seri no.lu Genel Tebliğ’in 6. bölümündeki açıklamalara (mali hafıza değişikliği hariç) göre işlem yapılması,
5. Kiralama işlemi ile ilgili olarak finansal kiralama şirketinin ve kiracının 50 seri no.lu Genel Tebliğin A/l. bölümündeki açıklamalara göre hareket etmeleri, bu kapsamda kiracı tarafından yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alımına dair vergi dairesinden izin yazısı alınması, bu yazının kiralama şirketine ibraz edilerek iktisabın gerçekleştirilmesi, ödeme kaydedici cihaz satışı yapan kişi veya kuruluşların, cihazın ruhsatnamesinin satışa ilişkin kısımlarını gerektiği şekilde doldurup imzaladıktan sonra noksansız olarak mükellefe teslim etmesi, satış sonuçlarını ilgili vergi dairelerine bildirmesi,
şartıyla finansal kiralama yolu ile alınıp kullanılması mümkün bulunmaktadır.
5. Diğer Vergi Kanunları
Banka promosyon ödemesi damga vergisine tabi midir?
(07.04.2014 tarih ve 35 sayılı özelge)
Şirket personeli maaşlarının bankaya yatırılması işlemine bağlı olarak banka tarafından personele yapılacak promosyon ödemeleri, hizmet karşılığı yapılacak bir ödeme olmadığından, promosyon ödemesi nedeniyle düzenlenecek kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
Başka firmalara ait dağıtımı yapılan ürün bedellerinin tahsilatında EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılabilir mi?
(17.04.2014 tarih ve 1001 sayılı özelge)
Başka firmalara ait dağıtımı yapılan ürün bedellerinin tahsilatında mevcut EFT-POS' larının kullanılması mümkün bulunmaktadır. Başka firmalar için gerçekleştirilen kurye dağıtım hizmeti karşılığında yapılan tahsilatlardan kurum tarafından ayrıca bir ücret tahsil edilmesi halinde ise alınan bu komisyon bedelleri için hizmetin gerçekleştiği tarihten itibaren 7 gün içinde komisyon faturası düzenlenmesi gerektiği tabiidir.
Akaryakıt satışları nasıl belgelendirilmeli ve kayıtlara ne şekilde alınmalıdır?
(14.04.2014 tarih ve 110 sayılı özelge)
Akaryakıt satışları karşılığında pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan çıkan ve müşterilere verilen fişlerin (68 Seri No’lu Genel Tebliğ’in 2. bölümünde belirtilen haller dışında) müşterilerin isteğine binaen faturaya dönüştürülmemesi, bu yöndeki fatura taleplerinin dikkate alınmaması ve muhasebe kayıtlarını da ödeme kaydedici cihazlardan alınan "Z" raporlarına göre yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, taşıt tanıma, müşteri tanıma v.b. sistemler ile bazı kurumlar tarafından geliştirilen özel kartlar kullanılarak (akıllı kart v.b.), taşıt tanıma, müşteri tanıma v.b. sistemler olmaksızın müşteriler ile akaryakıt dağıtım şirketleri veya istasyon işletmecileri arasında özel anlaşmalara dayanılarak yapılan satışlara ilişkin belge düzeninin ise 68 Seri No’ lu Genel Tebliğ’in 2. bölümünde yapılan açıklamalar dikkate alınarak düzenlenecek faturanın katma değer vergisi açısından vergilendirme dönemi aşılmamak şartıyla on beş gün içinde düzenlenmesi ve bu kapsamdaki akaryakıt satışları muhasebe kayıtlarının da düzenlenen faturalarda yazılı miktar ve tutarların esas alınarak yapılması gerekmektedir.
Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.tr internet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz. pwc
15 Temmuz 2014 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Blog Arşivi
-
▼
2014
(838)
-
▼
Temmuz
(126)
- BİNEK ARAÇ VE İLK YILA İLİŞKİN AMORTİSMANIN MUHASE...
- SPK’nın Örtülü Kazanç Yasağına AYM’den Ayar
- 2014 Vergi affı çıktı 31 Temmuz perşembe Torba yas...
- Bankalar Kredi Kullananı SGK’ya Bildirecek!
- Kocam Oğlumuza Kefil Olamaz Mı? / Şükrü Kızılot
- Sigortalının anne-babası yoksulsa teste gerek yok
- Üstüne Kuş Konduran Özelge!
- POS Giderlerinde Yapılan Hata ve Muhasebeleştirilmesi
- Akıllı Yazar Kasa Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- İşçinin yıllık izninde resmi tatiller sayılmaz
- Hangi SSK borçları silinecek?
- 1 Ekim 2008 tarihinden sonra basın çalışanlarında ...
- Mali Tatil Dönemine Ait Eksiklerinizi Bugün Tamaml...
- Özel maliyet bedeli–vergilemede özellikli durumlar
- Bankalar tüketicilerden 60 çeşit kesinti yapıyor
- Maliye’den, Bayram Sonrası Ödemeler Hakkında Öneml...
- BA BS UZATILDI
- Yurt Dışında Banka ve Sigorta Kurumlarına Ödenen F...
- KDV uygulama genel tebliği
- 4-C'liye bayram müjdesi
- Bayramdan geç dönmeyin!
- Ekim 2008 Öncesi Ve Sonrası İsteğe Bağlı Sigortalı...
- BAĞ-KUR borcumu ödemem gerekir mi?
- Odalarda izinler -2
- Pırlantaya Hücum!
- Bayram iznini 9 güne çıkarmanın formülü!
- Kiralanmış Gayrimenkullerde Özel Maliyet Bedeli Ve...
- SSK'lının Ana-Babasına Ölüm Geliri/Aylığı Bağlamad...
- Muhtaç Yaşlılar Ve Engelliler 2014 İkinci Yarısınd...
- Odalarda izinler-1
- MUHTAÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞAN ENGELLİ VE GÜÇSÜZLER
- Limited şirket pay senetlerinin elden çıkarılmasın...
- MALİ TATİL HAKKINDA SGK DUYURUSU
- İZMİR TİCARET SİCİLİ İŞLEM BAŞVURULARININ MERSİS S...
- Doğum Yapan Kadın 6 Yıl Önce Mi Emekli Olacak
- Ev sahipleri şokta!
- Çalışanlar Gerçek Ücretlerine Sahip Çıkarsa Emekli...
- İştiraki olan şirketler bu davayı izlemeli
- MALİYE BAKANLIĞI’NDAN, GEÇİCİ VERGİ VE BA-BS FORML...
- Alt işveren işlemlerinde muvazaa?
- Yasal Kayıtlara alınan Faturaların Vergi Tekniği a...
- 1.3 milyon Bağ-Kur‘lu TBMM‘ye kilitlendi
- Sözleşme bitmeden işten ayrılanlar...
- KDV İadelerinde Özel Esaslar
- Vergisini ödeyene yüzde 5 indirim teklifi
- Sigortasız işçi SGK’ya başvuracak
- Günü gününe emeklilik tarihiniz
- Belediyelerden Brüt Şok
- KDV Genel Uygulama Tebliği’nin Satır Başları
- Yeminli mali müşavirin ortağı olduğu şirkete danış...
- Kira geliri elde edilen gayrimenkulün satılması ha...
- Geçmişe yönelik mükellefiyet tesis edilerek usulsü...
- Gündelikçi Kadınlara Torba Yasada Haksızlık Yapıld...
- Askerlik borçlanmasının emekli maaşının artmasına ...
- Vergicilere adli tatil notları
- Oda borçlarına af geliyor
- Yabancı mahkeme kararlarına göre ödenecek tazminat...
- Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasınd...
- SGK kupon tasarısı işler mi?
- SGK borçlarında TL şartı kalktı
- ‘Kod’ Hapsine Devam!
- Temizlikçi Kadın Sigortasında Son Durum Ne? / Şükr...
- Devletin kira gideri patladı
- Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı
- KDV istisnalarında tevsik edici bildirim zorunluluğu
- Mali Tatil Kapsamına Giren İş ve İşlemler
- MUHTASAR BEYANNAME DÜZENLENMESİ HAKKINDA DUYURU
- Torba Yasada Yer Almayan Emeklilikte Yaşa Takılanl...
- Vergi Affı Çıkıyor Ama Ödeyenlere Müjde Yok!
- Mali tatil notları
- Yurt Dışında Yaşayan Kadınlar Acele Edin
- Emekliliğine 2 yıldan az kalanlar dikkat!
- EPDK kapsamındaki firmalara BTRANS için özel usuls...
- Vergi yargısında yeni çözüm: İstinaf yolu
- İşçi ücreti senetle ödenebilir mi?
- Vergi Affı Tasarısı’nda Son Durum
- Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri (2014/6)
- Yeni işe girenlere bireysel emeklilik zorunluluğu ...
- Elektronik ortamda bildirimde süre uzatımı
- Yıllık izin soruları
- Sigortasız Çalışmanın sigortalılığı nasıl sağlanır
- Hisselerini devreden limited şirket ortakları cidd...
- Yönetim kurulunun ibrası
- İşe iade hakkından yararlanmak için
- Kısmi süreli çalışanın izin hakkı
- Yeni vergi yargı sistemi
- SGK eski kocasıyla yaşayan kadınların yetim aylığı...
- Resmi Tatillerde Yıllık İzin Uzar
- Vergi Yargısında Devrim!
- SGK’ya itiraz edilmeden dava açılamayacak!
- Borçlar Kanunu’nda yıllık izin hakkı
- Yüzde 1 paya sahip olan ortaklar yüzde 99 paya sah...
- Ücret ve komisyon ayarı için son düzlüğe girildi
- Çalışan babalar doğum izni kullanabilir mi?
- Borcun üstü çizilecek
- Vergisini düzgün ödeyen mükellefe Bakan Şimşek'ten...
- Daha düşük MTV ödemek mümkün
- Bazı KDV’den İstisna Teslimler İçin KDV İade Taleb...
- Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri
- Bankalar maaşı eksik yatan işçiyi SGK'ya ihbar ede...
-
▼
Temmuz
(126)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder