8 Temmuz 2014 Salı

Borcun üstü çizilecek

Borcun üstü çizilecek

Borcun üstü çizilecek Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının silinmesi gündeme geldi.

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının silinmesi gündeme geldi. Eğer bu teklif kabul görürse, yüzbinlerce vatandaş nefes alacak. Gelir testi yaptırmayanların borcu azalacak, borcu olana taksit yapılacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba yasa tasarısındaki önemli düzenlemelerden birisi de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ile ilgili. Gelir testi yaptıramadığı için yüzbinlerce vatandaşın şu anda devlete prim borcu bulunuyor. Yine gelir testine girmesine rağmen borcunu ödemeyen de binlerce borçlu var. Bütün bunların borçlarını yapılandıracak düzenleme de torba yasada yer alacak.
3 GRUP BEKLİYOR

GSS borçlarında biriken faizler silinecek, ana paraya taksit yapılacak. GSS prim borcu bulunanlar, belirlenen sürede başvurmaları durumunda faizsiz olarak hesaplanacak borç tutarını taksitle ödeyecek. Bu arada kulislerde konuşulanlara göre; önerge verilerek, GSS’de ana para dahil tüm borçların üstünün çizilmesi bekleniyor. 18 yaşını dolduran; çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanması için gelir testine girerek belirlenen gelir düzeyi üzerinden prim ödemesi gerekiyor. Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir testi istenmiyor. Teste girenlerden aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3′te 1′inden az olanların primini devlet ödüyor. GSS borcu olanlar ise 3 gruba ayrılıyor. Birinci grup, hiç gelir testi yaptırmadığı için en yüksek oranda borç çıkarılanlar. İkinci grup ise gelir testine gitmesine rağmen borcunu ödemeyenler. Üçüncü grup ise gelir testine gitmediği için yüksek borç çıkarılan ama GSS ödememesi gereken grup. Bunların GSS primlerini devlet ödeyeceğinden, çıkarılan borcun tamamının silinmesi de gündeme gelecek.

ÖĞRENİM KREDİLERİ

Torba yasayla yapılandırılması beklenen konulardan birisi de öğrenim kredileri. Öğrencilik dönemlerinde aldıkları kredileri geri ödemeyen tüm üniversite mezunları için de diğer borçlara benzer bir yapılandırma uygulanması gündemde. Buna göre; toplam borca uygulanan faizler silinecek ve kalan ana para TÜFE oranlarıyla yapılandırılarak taksite bölünecek. Taksitler ise iki ayda bir ödeneceği için 36 ay vadeye kadar çıkabilecek.

160 MİLYARLIK BARIŞ
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ nda görüşülen kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin teklifin mali tablosu ortaya çıktı. 75 milyar lirası Maliye Bakanlığı’nın, 85 milyar lirası Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) olmak üzere toplam 160 milyar liralık borç yeniden yapılandırılacak.

HERKESE AF

Vergi ve idari para cezalarında bin liranın altında kalan dosya sayısı 8 milyon 672 bin. Bin-5 bin lira arasındaki dosya sayısı 2 milyon 972 bin. 5 bin ila 7 bin lira arasında borcu olanların dosya sayısı 1 milyon 201 bin. 20 bin-50 bin lira arasında borcu olan mükellefler ile ilgili dosya sayısı 283 bin. 50 bin-100 bin lirada 92 bin dosya var. 100 bin- 500 bin lira arası dosya sayısı 66 bin. 500 bin-1 milyon lira arası borçlu sayısı 6 bin 691. 1 milyon lira üstü sayı ise 5 bin 504

http://www.resulkurt.com/?haber,14805/borcun-ustu-cizilecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi