17 Temmuz 2014 Perşembe

Devletin kira gideri patladı

Devletin kira gideri patladı

















 Maliyetleri düşürmek amacıyla bina ve taşıtta kiralama yöntemine geçilmesi devlete pahalıya mal oldu. Taşıt ve hizmet binaları başta olmak üzere devletin ilk 6 ayda ödediği kira bedeli yüzde 38 artarak 550 milyon lirayı aştı.




 


Son yıl­lar­da özel­leş­tir­me­le­re hız ve­rip elin­de­ki men­kul ve gay­ri­men­kul­le­ri sa­tan dev­le­tin ki­ragi­der­le­ri yıl­dan yı­la kat­la­na­rak ar­tı­yor. Da­ha faz­la ta­sar­ruf edi­le­ce­ği dü­şü­nü­le­rek özel­lik­le ta­şıt ve hiz­met bi­na­la­rın­da ki­ra­la­ma yön­te­mi­ne ge­çil­me­si so­nu­cun­da dev­le­tin ay­lık or­ta­la­ma ki­ra fa­tu­ra­sı 100 mil­yon li­ra­ya ulaş­tı.

Personel taşımaya 192 milyon

Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’nın açık­la­dı­ğı 2014 büt­çe uy­gu­la­ma so­nuç­la­rı­na gö­re, dev­le­tin bu yı­lın ilk 6 ayın­da öde­di­ği ki­ra gi­der­le­ri ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 38,2 ora­nın­da ar­ta­rak 398 mil­yon li­ra­dan 550 mil­yon li­ra­ya çık­tı.  Devlet ilk altı ayda personel servisi kirasına 192, hava taşıtına 32, memur lojmanına 8 ve diğer kira ödemelerine 38 milyon lira ödedi.

Ta­şı­ta 218 mil­yon li­ra

Ki­ra gi­der­le­rin­de en bü­yük ar­tış ise ki­ra­lık ta­şıt­lar­da ya­şan­dı. Ge­çen yı­lın ilk 6 ayın­da ki­ra­la­dı­ğı ta­şıt­lar için 77 mil­yon li­ra ki­ra öde­yen dev­le­tin bu yılki ta­şıt ki­ra tu­ta­rı yüz­de 116 ar­ta­rak 167 mil­yon li­ra­ya fır­la­dı.



723 milyon liraya akaryakıt

Yılın ilk 6 aylık döneminde devlet kiralıkların dışında 22 milyon lira ödeyerek taşıt alımı yaparken, taşıtların bakım onarımına 58 milyon lira para harcadı. Kiralık araçlarla birlikte araç kullanımı giderek artan devletin 6 aylık akaryakıt ve yağ faturası ise 723 milyon liraya ulaştı.

Gökdelene 135 milyon

Ka­mu bi­na­la­rı­na yö­ne­lik lüks gök­de­len ki­ra­la­ma sa­vur­gan­lı­ğı da Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’nın büt­çe ra­kam­la­rı­na yan­sı­dı. Ge­çen yıl ki­ra­lık bi­na­lar için büt­çe­nin mal ve hiz­met alım­la­rı ka­le­min­den 108 mil­yon li­ra öde­yen dev­le­tin bu yı­lın ilk 6 ayın­da­ki ki­ra fa­tu­ra­sı tam 135 mil­yon li­ra­ya da­yan­dı. Ki­ra­lık bi­na­la­ra ya­pı­lan öde­me­ler­de­ki ar­tış yüz­de 25’i bul­du. Hü­kü­met, da­ha ön­ce Te­kel için hiz­met bi­na­sı ola­rak ya­pı­lan, bir ara Baş­ba­kan­lı­k’­ın ta­şın­ma­sı dü­şü­nü­len An­ka­ra­’da­ki ikiz ku­le­le­ri, ih­ti­yaç ol­ma­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le TOB­B’­a 100 mil­yon do­la­ra sat­mış­tı.
 


ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi