9 Temmuz 2014 Çarşamba

Resmi Tatillerde Yıllık İzin Uzar

Resmi Tatillerde Yıllık İzin Uzar
 Çalışan işçinin daha verimli çalışabilmesi ve çalışmasını devam ettirebilmesi için; dinlenerek bedensel ve ruhsal sağlığını koruması, motivasyonunu ve iş verimliliğini artırması amacıyla yıllık ücretli izin hakkı getirilmiştir. Yıllık ücretli izne ilişkin temel düzenlemeler 4857 sayılı İş Kanununda ortaya konulmuştur.


Buna göre;

İşe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl aynı işverene ait işyerinde çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkı anayasal bir haktır vazgeçilemez.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

Az olamaz.

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara yıllık ücretli izinlere ilişkin 4857 sayılı iş kanunu hükümleri uygulanmaz.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.

Yıllık iznin yukarıda belirtilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.

Ancak, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

Yol İzni

Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemeleribelgelendirmeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşçinin belgeleyemediği durumlarda ücretsiz yol izni talep etmesi mümkün olmayacaktır.

Bayram Tatili Yıllık İzin Süresinden Sayılmaz

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılır. Başka bir ifadeyle, yıllık izne rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri yıllık izin süresine eklenir. Örnek vermek gerekirse, 21.07.2014 tarihinden itibaren 14 günlük yıllık izin kullanmaya başlayacak işçi, 05.08.2014 günü değil, Ramazan Bayramını da yıllık izin süresine ekleyerek 08.08.2014 günü işe başlayacaktır.

İzinde Çalışma Yasağı

Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir.

Yıllık İzin Ücretinin Ödenmesi

İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.

Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine Çalışmalarda Yıllık Ücretli İzin

Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz.

Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır.

Yukarıdaki esaslara göre izine hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.

Mehmet Fatih GELERİ


İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

http://www.ikplatform.com/index.php?option=com_content&view=article&id=819:resmi-tatillerde-yllk-zin-uzar&Itemid=124

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi