7 Kasım 2014 Cuma

Peşin mi taksitle mi ödemeli?

 

Peşin mi taksitle mi ödemeli?
Torba Yasa'dan yararlanmak isteyen borçluların en fazla sorduğu soruların başında "Borcumu peşin mi ödesem kârlı olur taksitle mi" sorusu geliyor. Burada karar tamamen kişinin tercihine kalmış. Örneğin 5000 TL borcunuz varsa ve bunu taksitle ödemek istiyorsanız, taksit sayısına göre;
 
*6 taksitle ödemek isterseniz toplamda 5.250 TL
 
*9 taksitle ödemek isterseniz 5.350 TL
 
*12 taksitle ödemek isterseniz 5.500 TL
 
*18 taksitle ödemek isterseniz 5.750 TL ödeyeceksiniz. Taksitlendirmedeki vade farkının genelde banka kredi oranlarından düşük olduğunu hatırlatmış olalım. Ayrıca iki ayda bir taksit ödeneceği için 18 taksit için 36 aya kadar vadelendirilmiş oluyor.
 
TAKSİT AKSARSA NE OLUR?
 
Borcunu taksitli ödemeyi seçen borçluların, bir yıl çerisinde en fazla iki taksiti aksatma hakkı var. 3. taksit de aksarsa yapılandırma bozuluyor ve genel hükümlere göre borç takibi başlıyor.
 
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunuzu taksitlendirdiniz ve taksitleri aksatmadan ödüyorsunuz. Fakat bu arada cari ay primleriniz de tahakkuk ediyor. İşte yapılandırma hakkınızın devam etmesi için hem taksitlerinizi hem de cari ay primlerinizi düzenli ödemeniz gerekiyor. Taksitlerde olduğu gibi cari primlerinizde de en fazla iki ay aksatma hakkınız var. 3. ayı aksatmanız halinde, taksitlerinizi düzenli ödeseniz bile yapılandırma kapsamından çıkarılıyorsunuz.
 
30 Nisan 2015'e kadar başvurdunuz ve GSS borcunuzu peşin ödemeyi tercih ettiniz. Fakat sonradan fikir değiştirdiniz. İsterseniz 30 Eylül 2015'e kadar aynı birime başvurarak, peşin tercihinizi taksitliye çevirebilirsiniz.
 
DAVA AÇILMIŞSA NE OLUR?
 
GSS borcunuz için SGK'yı dava etmişseniz yapılandırmadan yararlanamıyorsunuz. Eğer yapılandırmadan yararlanmak istiyorsanız, davanızdan feragat etmeniz ve buna ilişkin dilekçenizi SGK birimine iletmeniz gerekiyor.


Sadettin Orhan
 http://www.millet.com.tr/pesin-mi-taksitle-mi-odemeli-2--yazisi-1261436


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi