5 Kasım 2014 Çarşamba

Kredi Kartı Taksitlendirme Yönetmeliği’ndeki Son Değişiklikler

 Kredi Kartı Taksitlendirme Yönetmeliği'ndeki Son Değişiklikler
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Ekim ayında yayımladığı son Yönetmelik'le kredi kartlarına taksit uygulamasıyla ilgili değişikliğe gidildi. Kredi kartlarına taksit uygulamasıyla ilgili tüm detayları sizler için derledik….
 
31 Aralık 2013'de Resmi Gazete' de yayımlanan ve 1 Şubat 2014 itibarıyla yürürlüğe giren BDDK Yönetmeliği'ne göre mal ve hizmet alımlarında taksitlendirme süresi 9 ay ile sınırlandırılmıştı. Buna ek olarak aynı Yönetmelik içerisinde;  telekomünikasyon, kuyumculuk, yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamayacağı düzenlemesi getirilmişti.
 
Söz konusu düzenlemenin özellikle telekomünikasyon ve kuyumculuk sektöründe büyük daralmaya yol açacağı sektör tarafından ifade edilmiş ve uygulamanın ekonomiye olumsuz etkileri olacağı dile getirilmişti. 
 
Kültürümüzde altının en başta gelen hediye aracı olarak kullanılmasına ilaveten sektördeki perakende satışların %75'inin kredi kartı ile yapılıyor olması, başta özel günler olmak üzere yaz sezonu öncesi sektörü olumsuz etkilemiştir. Sektörde %30'lara varan daralmayı birlikte getiren bu uygulama, alt çalışanlarıyla birlikte 1 milyona yakın çalışanı olan kuyumculuk sektörü üzerinde negatif bir etki yaratmıştır.
 
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) Ağustos 2014 itibarıyla yayımladığı verilere göre ülkemizde genel olarak taksitli kredi kartı harcamalarının, geçen yılın Ağustos ayına göre %8 gerilemesi, BDDK tarafından yapılan taksit düzenlemesinin piyasaya olan etkisini açık bir şekilde göstermektedir. Kuyumculuk sektöründe kredi kartıyla yapılan harcama tutarına baktığımızda ise 2013 yılının ilk 8 ayında 8,4 milyon TL olarak gerçekleşen rakamın, 2014 yılının ilk 8 ayında 6,5 milyon TL olarak gerçekleştiğini ve kredi kartı kullanımının sektörde genel olarak gerilediğini gözlemlemekteyiz.
 
13 Mayıs 2014'de Resmi Gazete' de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile; hediye kartı, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında da taksit uygulaması yasaklanmış, buna karşın yukarıda bahsi geçen taksit yasaklı sektörlerde Kurumsal/Ticari kartlara 9 taksite kadar taksitli işlem yapma izni verilerek düzenlemede bir nevi de olsa açık kapı bırakılmıştı.
 
Ancak kuyumculuk sektörüyle ilgili taksit sınırlamasının devam etmesi sektörün önde gelen kuruluşları tarafından eleştiri konusu yapılmaya devam etti. Başta İstanbul Kuyumcular Odası olmak üzere sektör tarafından yapılan temaslar neticesinde BDDK, 22 Ekim 2014'de Resmi Gazete'de yayımladığı yönetmelik değişikliği ile kuyumla ilgili harcamalara 4 aya kadar taksitlendirme imkânı getirdi. 
 
Söz konusu 4 taksit uygulaması hem mağazalar hem de online olarak yapılan kuyumla ilgili satışlarda uygulanacak olup, sektör tarafından memnuniyetle karşılanmıştır ve yılın son çeyreğinde piyasada canlanmaya yol açacağı öngörülmektedir.
 
http://www.kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=343
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi