5 Mart 2016 Cumartesi

Masrafları vergiden düşün


Masrafları vergiden düşün

Kira geliri elde edenler için 25 Mart'a kadar süre var. Beyannamenizi verirken yaptığınız masrafları mutlaka bildirin. Böylece verginiz ya azalacak ya da tamamen ortadan kalkacak

Mart ve Temmuz'da olmak üzere 2 eşit taksitte ödenecek olan kira gelir vergisinde beyannameler en geç 25 Mart akşamına kadar teslim edilecek. Beyannameler götürü ve gerçek gider yöntemlerinden biri seçilerek hazırlanacak. Ancak, vatandaşın aklında birçok soru var. Okurlarımızdan gelen bazı sorular ve cevapları şöyle: 

EVİ DÖVİZLE KİRALADIM. VERGİSİ NASIL HESAPLANIR? 

Vergi, bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göreTürk Lirası'na çevrilerek hesaplanır. 

KONUTUM KİRADA ANCAK 6 AYDIR KİRA ALAMIYORUM. YİNE DE KİRA GELİR VERGİSİ VERECEK MİYİM? 
Tahsil edilememiş kira gelirlerine vergi uygulanmaz. 
Tahsil edilmiş tutarlara bakılarak vergi belirlenir. Burada da gelir 3 bin 600 lirayı geçiyorsa beyanname doldurup, vergi ödersiniz. 

KİRADA EVİM VAR AMA KENDİM DE KİRADA OTURUYORUM. VERGİ ÖDEMEM GEREKİYOR MU? 
Sahibi olduğu evi başkasına kiraya vererek, kiraladığı bir başka konutta oturanlar; ödedikleri kira bedellerini gider olarak göstererek, vergiden indirebilir. Lojmanda ve yurt dışında oturanlar da dahil. 



HANGİ MASRAFLAR GÖSTEREBİLİR ? 
Gerçek gider yönteminde yıllık kira gelirinden 3 bin 600 liralık istisna tutarı düşülüyor, ardından masraflar tek tek indirilerek vergi hesaplanıyor. Vergiden düşülebilecek giderlerden bazıları şöyle: "Kira geliri elde edilen ev krediyle alınmışsa faizleri, 5 yıl içinde alınmışsa bedelinin yüzde 5'i, aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, onarım gibi giderleri, başka evde kirada oturuluyorsa ödenen kira bedeli..." 

KIZ KARDEŞİMLE KİRADA OLAN ORTAK BİR EVİMİZ VAR. AYRI AYRI BEYANNAME Mİ HAZIRLAMALIYIZ? 
Kira geliri elde eden her kişi beyanname verir. Konutun birden fazla kişiye ait olması halinde, herbiri beyanname hazırlar. Kız kardeşiniz de, siz de istisna tutarından ayrı ayrı yararlanarak, beyanname doldurursunuz.

BELGELERİNİZİ 5 YIL SAKLAYIN
Gerçek gider yöntemi ile yaptığınız beyanda belirttiğiniz harcamaların belgelerini 5 yıl boyunca saklamak zorundasınız. Çünkü Maliye müfettişleri istedikleri zaman gelip size bu belgeleri sorabilir, belgeleriniz eksik olduğu takdirde de yüklü vergi cezaları ile karşılaşabilirsiniz.



ÖZLEM KAMER TERCANLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi