26 Şubat 2016 Cuma

İŞTEN AYRILAN KAÇ GÜN SAĞLIK YARDIMI ALIR

İşten Ayrıldım, Ne Kadar Süreyle Sağlık Hizmetlerinden Faydalanabilirim?

İşten ayrılmak ya da işten çıkarılmak hemen hemen her hizmet erbabının başına gelebilecek türden bir olaydır. Peki, işsiz kalınması durumunda hizmet erbabı sağlık hizmetlerinden ne kadar süre ile prim ödemeden yararlanabilir.

Mevzuat

5510 sayılı Kanuna göre,

Hizmet erbabı zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar.

Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dâhil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

Dolayısıyla hizmet erbabının

-30 günü varsa işten ayrıldığı tarihten sonra 10 gün,

-90 gün prim ödemesi varsa; işten ayrıldığı tarihten sonra (10 + 90 =) 100 gün

sağlık yardımından faydalanabilir.

Örneğin, Ahmet Bey 3 yıl 6 aydır bir iş yerinde çalışıyor olsun. Ahmet Bey'in işten ayrılması ya da işten çıkarılması durumunda sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği maksimum süre 10+90= 100 gün olacaktır.

Peki, Aile Fertlerim de Benimle Birlikte Sağlık Hizmetlerinden Faydalanabilir Mi?

Hizmet erbabı yukarıdaki şartları sağlaması halinde bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri (çocuk, eş) de sağlık yardımından yararlanabilir.

Peki, Bu Süreler Bittikten Sonra Ne Yapmalıyım?

Hizmet erbabı yukarıdaki süreler bittikten sonra herhangi bir işte çalışmazsa sağlık yardımından devam edebilmek için genel sağlık sigortası kaydı için SGK'ya başvurması ve genel sağlık sigortası primlerini kendisinin ödemesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık sigortası primlerini devlet karşılamaktadır.Bunun için kaymakamlıklarda gerekli testlerin yapılması gerekmektedir.

Peki, Yeniden İşe Başlarsam

Hizmet erbabı bu süreler içinde ya da daha sonrasında yeniden işe başlarsa işe başladığı tarihten itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecektir.

Tarık SELCİK

Vergi Müfettişi (E. Maliye Müfettişi) / VERGİ VİZYON

ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi