İnternetten Satışlarda Fatura Düzeni
Çok uzaklara gitmeye gerek yok. Yirmi sene öncesi ile bugünü kıyasladığımızda yaşantımızda pek çok şeyin değiştiğini daha fazla bilgi ve iletişim toplumu haline geldiğimizi görmekteyiz.
Bir tarafta devasa AVM' ler (alışveriş merkezleri) inşa edilirken diğer yanda evinizde bilgisayar başında sanal mağazalardan alışveriş yapabilme ikilemi!
Ödeme için nakit para, kredi kartı kullanmadan internetten ödeme imkânları.
Ve sonuçta alınan ürünün kargo şirketi aracılığıyla kapınızda size teslim edilmesi.
Eşiniz parfüm, kıyafet, ayakkabı, akıllı telefon, lens siparişi verirken siz yeni çıkan bir kitabı, ağaç fidanını, tablet bilgisayarı, elektronik bir cihazı ya da kravatı satın alıyorsunuz.
Kızınız ya da oğlunuz ABD'de önümüzdeki hafta satışa çıkacak olan Madonna'nın yeni CD'sinin ön siparişini veriyor.
Ve tüm bunları hem zahmetsiz hem de daha ucuza yapıyorsunuz.
Sizi bilmem ama aklımıza Ekrem Reşit Rey'in Lüküs Hayat operetinin meşhur şarkısının sözleri geldi. Ama uyarlanmış olarak:
"Dijital hayat, dijital hayat
Bak keyfine yan gel de yat
Ne güzel şey,
Oh ne rahat
Yoktur eşin dijital hayat"
Ekonomi dijitalleşirken vergi de dijitalleşiyor
Yeni Ekonomi olarak da adlandırılan bu yapı beraberinde vergi sistemlerinde de değişimi getiriyor. Gelişmiş ülkelerin vergi sistemlerine nazaran Türk vergi sisteminde özel anlam yüklenen ve şekilsel olarak pek çok kurala bağlanan kâğıt fatura artık yerini elektronik faturaya bırakıyor. Kendi sistemlerinde geliştirme yapan ya da özel entegratör şirketleri kullanan vergi mükellefleri e-faturaya (UBL) geçiş yapıyorlar.
Maliyeden fatura basma izni alan anlaşmalı matbaalar ile piyasada yer alan ancak "naylon fatura" tabir edilen fatura basan Maliye ile anlaşmasız matbaalar da e-fatura geliştirmeleri neticesinde piyasadan çekilecek gözüküyor.
Öte yandan kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden ya da özel entegratörler aracılığıyla e-arşiv sistemine dahil olan vergi mükellefleri de yine elektronik ortamda üretilen faturaların ikinci nüshalarını kağıt olarak değil güvenli ortamda e-fatura olarak saklama ve vergi dairesine ibraz etme imkanına kavuştular.
İnternetten alışverişin belgesi
İnternetten alışveriş yaptığımızda "Hani bunun belgesi?" diye bir soruyu Maliye size yöneltebileceği gibi siz de bu konuyu merak ediyor olabilirsiniz.
Satıcının ve alıcının vergi mükellefi olup olmaması durumlarına göre işte sorunun cevapları.
İnternet üzerinden alım yapan kişiler vergi mükellefi ise ve e-fatura UBL sistemine dahilse ve satıcı da e-fatura sistemine dahilse alıcıya sistem üzerinden e-fatura gönderilecektir.
Alıcı e-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükellefi ise ve satıcı e-arşiv kapsamında fatura düzenleme yetkisine sahipse faturanın birinci nüshası kâğıt ortamında alıcıya gönderilir ikinci nüsha ise dijital olarak satıcıda saklanır.
Ancak alıcının talebi doğrultusunda ve www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan e-fatura format ve standardının kullanılması ve de söz konusu faturanın basılabilir görüntüsünün eklenmesi koşuluyla e-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere birinci nüsha elektronik ortamda da iletilebilir.
Alıcı vergi mükellefi değil yani nihai tüketici konumundaysa, e-arşiv uygulamasına tabi satıcılar alıcının rızasına göre faturayı kâğıt ya da elektronik olarak internet dâhil olmak üzere her türlü elektronik araç ve ortam vasıtasıyla teslim edebilir.
Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kâğıt çıktısı verilir ve sevkedilen malın yanında faturanın bulundurulması gerekir.
İnternet alışveriş faturalarında yer alacak bilgiler
E-Arşiv Uygulaması kapsamında internet üzerinden mal ve hizmet satışında düzenlenecek faturalarda;
Satış işleminin yapıldığı web adresi,
Ödeme şekli,
Ödeme tarihi,
Gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi,
Satışa konu malın gönderildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih,
İade bölümünde; malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası, iade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutar
Bilgilerinin bulunması zorunlu olup fatura üzerinde ayrıca "Bu satış internet üzerinden yapılmıştır." ifadesine yer verilir.
İadede kolaylık
Öte yandan internetten aldığınız bir malı iade etmek isterseniz, tüketici hakları mevzuatındaki hükümleri de dikkate alarak, elektronik ortamda iletilen faturanın kâğıt çıktısını alıp iadeye ilişkin bölümü doldurup mal ile birlikte malı satana geri göndermek mümkün. Bülent TAŞ / Nazmi KARYAĞDI
http://www.vergialgi.net/vergi/internetten-satislarda-fatura-duzeni/
ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder