1 Ağustos 2014 Cuma

Mükellef kaybolmuştur, hükümsüzdür! Adresinde bulunamayana yüzsüz tarifesi

 

Mükellef kaybolmuştur, hükümsüzdür!


Adresinde bulunamayana yüzsüz tarifesi


Gelir İdaresi Başkanlığı dün Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nu açıkladı. Raporda yılın ilk yarısında Maliye’nin yaptıkları anlatıldıktan sonra yılın ikinci yarısında yapılacaklar sıralanmış.

Fakat yapılacak olanlar arasında öyle bir madde var ki kimi vatandaşlar yılın ikinci yarısından itibaren gerçek bir kâbus yaşayabilir. Maliye borçlu vatandaşın adresine ulaşamadığında vatandaşın adını yerel gazetelerde veya ulusal bir gazetede yayımlayacak. “Ey vatandaş bu kadar borcun var, gel öde” diye ilana çıkacak.

Şimdiye kadar vergi dairelerinde 1 milyon liranın üstünde vergi borcu olan ancak bunu da ödemeyenler kamuoyunda bilinen adıyla ‘vergi yüzsüzü’ olarak yayımlanıyordu. Şimdi vergi yüzsüzleri değil adresine ulaşılamayanlar gazetelerde çarşaf çarşaf yayımlanacak. 

BİN 800 LİRANIN ÜSTÜNDE BORCUN VARSA
Maliye bunu isterken tahsilatı hızlandırmak, kamu alacaklarının zamanında tahsilini sağlamak ve zamanaşımını önlemek amaçlı yola çıktığını açıklıyor. Bu yetkiyi de aslında Vergi Usul Kanunu’nun 103 ve 104’üncü maddelerinden aldığını hatırlatıyor. Gerçekten de bu kanunda ilan yoluyla yapılacak tebliğlerin 4 şartı olduğu yazılı. Bunlardan ilki muhatabın adresinin hiç bilinmemesi ikincisi bilinen adresin yanlış veya değişmiş olması ve bu yüzden gönderilmiş olan mektubun geri gelmesi, üçüncüsü başka sebeplerden dolayı posta ile tebliğ yapılmasına imkân bulunmaması ve sonuncusu da vatandaşın yabancı ülkede bulunması nedeniyle tebliğ yapılmasına imkan bulunmaması.

Hangi durumlarda hangi gazeteye ilan verileceği de kanunda yazılı. Kanuna göre bin 800 liradan fazla vergi borcu olan ve adresine ulaşılmayanlar için ilan verilecek. Borç bin 800 lira ile 180 bin lira arasındaysa vatandaşın bağlı bulunduğu vergi dairesinin bulunduğu belediye sınırları içinde çıkan yerel gazetelerde yayımlanacak. Eğer borç 180 bin liradan fazlaysa Türkiye genelinde yayın yapan günlük gazetelerden birinde ayrıca ilan yapılacak. Maliye eğer istediğini yaparsa birçok kişinin canı yanacağa benziyor. Çünkü örneğin postacınız ile aranız iyi değilse ve postacı adresinize gelen tebligatı “Adresinde bulunamadı” olarak işaretleyip geri gönderirse kendinizi bir gazetede ‘vergi yüzsüzü’ olarak görebilirsiniz.

İLAN İÇİN EK ÖDENEK İSTEDİ  

Gelir İdaresi Başkanlığı raporda bu ilanları vermek için ek ödenek bile istedi. İdarenin aynı raporunda dikkat çeken başka bir ayrıntı Beyiye Aidatları (noter giderleri) ile Mahkeme Harç ve Giderleri kaleminin çok artacağının belirtilmesi oldu. Bu konudaki giderlerin ödenek gönderme belgesi aranmaksızın muhasebe yetkilileri tarafından ödeneceği ve ödeneğin kurum tarafından Maliye bütçesinin “Özellikli Giderleri Karşılama Ödeneği” tertibinden talep edileceği hatırlatıldı. “Bu hüküm nedeniyle yıl sonuna kadar bu ekonomik kodlardan ödenek üstü harcama yapılacağı tahmin edilmektedir” denildi. Böylece Maliye’nin tahmininden çok fazla dava açtığı ve dava harcı ve giderlerinin de çok fazla olduğu ortaya çıktı.

MALİYECİ BEYİN FIRTINASI YAPACAK

-Vergi bilincini geliştirme eğitimlerine devam edilecek.
-29 vergi dairesi başkanlığında Vergi Haftası etkinliklerinden sorumlu birimlerin de katılımı ile Vergi Haftası Çalıştayı (Beyin Fırtınası Çalıştayı) yapılacak.
-Yeni işe başlayan mükelleflerin ilk 2 yıl içerisindeki hak ve yükümlülüklerine yönelik süreçlerin çıkarılarak yazılıma aktarılması yönünde çalışma yapılacak.
-PR çalışmasıyla vergilendirmenin adaletli ve tarafsız olduğuna (herkesin aynı vergi mevzuatına bağlı kalınarak vergilendirildiğine) ilişkin tanıtım çalışması yapılacak. Sosyal medya faaliyetleri yürütülecek.
-GMSİ (Kira Vergisi) İzleme ve Değerlendirme Projesi ile veri ambarında yer alan bilgiler ve üçüncü taraf bilgileri üzerinde yapılan çapraz kontrol ve veri madenciliği analizleri sonucu beyanname vermeyen veya eksik beyan veren uyumsuz kira vergisi mükellefleri tespit edilerek vergi dairelerine gönderilecek.

YENİ YASA GEÇSEYDİ VERGİ GELİRİ DÜŞMEZDİ


2014 Ocak-Haziran dönemi vergi gelirleri 9.7 milyar lira artarak 168 milyar lira oldu. Artış oranı oranı yüzde 6.1’e denk geliyor. Yani düşük. Maliye artış oranının düşük olmasını 2013 yılında tek seferlik olarak ödenen vergiler nedeniyle baz etkisine bağlıyor. Bizce özellikle 2014’ün haziran ayında düşen vergi gelirlerinin nedeni çıkarılacak olan torba yasadan af beklenilmesiydi. Hangisi doğru olursa olsun sonuçta Türkiye’nin en önemli kozlarından birisi olan bütçenin bozulmasının sonuçlarının ağır olacağı gerçeği. Türkiye’de vergi gelirleri tüketim üzerinden alınan KDV ve ÖTV’ye yıkılmış durumda.

Tüketim olursa vergi toplanıyor, tüketim azalırsa vergi de düşüyor. Bir yandan dolaylı vergiler haksız rekabet yaratırken diğer yandan bu oynak gelir haritası piyasalarda ve reel ekonomide kaygıları artırıyor. Oysa Meclis’te bekleyen ve milletvekillerinin oralı bile olmadığı yeni Gelir Vergisi Yasası bu oynaklığı çözebilecek maddeler içeriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de çok istediği yasa geçerse Türkiye’nin vergi gelirlerindeki oynaklık azalacak ve bence daha adil vergi alınacak. Dünyaya fazlasıyla bağlı olan ekonomimiz nedeniyle dünyadaki herhangi bir krize hazır yakalanmak için yeni yasanın konulduğu raftan indirilmesi Türkiye’nin hayrına olur.

RAHİM AK/HT GAZETE

http://ekonomi.haberturk.com/para/haber/975421-mukellef-kaybolmustur-hukumsuzdur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi