4 Mayıs 2016 Çarşamba

Suriyeli İşçilere Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Suriyeli İşçilere Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 11.01.2016 tarihinde Bakanlar kurulunca imzalanan 2016/8375 kararla yönetmelikte netlik kazanmış oldu.

Ülkemize sığınan Suriyeli vatandaşların çalışma izinlerinin nasıl olacağı, çalışmaları halinde süreçlerin nasıl işleyeceğine dair devamlı sosyal medyada ve haber sitelerinde haberler dönem dönem geçmekteydi. Bu kapsamda yönetmeliğinde yayınlanması ile birlikte artık ülkemizde geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinleri ile ilgili de yönetmelik yayınlanıp yürürlüğe girmiş oldu. Peki koruma altında olan vatandaşların çalışmaları ile ilgili hangi işlemler gerekir. Detayı yazımda….

Geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni olmaksızın Ülkemizde çalıştırılamayacak. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvuruda bulunabilecek. Çalışma izni başvuruları, geçici koruma sağlanan yabancıları çalıştıracak işveren tarafından "e-Devlet" üzerinden yapılacak. Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olanlar kendi adına başvuruda bulunacak.

Çalışma izni muafiyeti var mı?

Mevsimlik tarım- hayvancılık işlerinde çalışacaklar, çalışma izni muafiyeti kapsamında olacaklardır. Muafiyet başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılacaktır. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilecek. Bakanlık il ve kota sınırlaması getirebilecek.

Yabancı sayısı, Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek

Çalışma iznine başvurulan iş yerinde çalışan geçici koruma sağlanan yabancı sayısı, o iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek. Bu işçilere asgari ücret altında ücret verilemeyecektir.

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İznine Dair Yönetmelik için TIKLAYINIZ.

Bakanlık tarafından hazırlanan geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair uygulama rehberi için TIKLAYINIZ.

TANER ÖZDEMİR / TANEROZDEMİR

http://www.tanerozdemir.com.tr/suriyeli-iscilere-calisma-izni-nasil-alinir.html

ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}  BLOG1:Sosyal Güvenlik (SGK) Mesleki Paylaşım Platformu
                                                 BLOG 2: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 
                                           



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi