4 Mayıs 2016 Çarşamba

Kolesterol Nasıl Ölçülür?

Kolesterol Nasıl Ölçülür?

Kolesterol, sürekli olarak kontrol altında tutulması ve önemsenmesi gereken bir unsurdur. Kolesterol bilinen aksine bir rahatsızlık değildir. Kolesterol oranın sürekli olarak düşmesi veya artması bir sorun olarak kabul edilmektedir. Kolesterol ölçümleri sağlık ocaklarında ve hastanelerde yapılmaktadır.

Kolesterol ölçümü yapılabilmesi için kişinin aç olması gerekmektedir. 9 - 12 saat arası süren bir açlığın ardından koldan alınan kan ile kolesterol düzeyi anlaşılmaktadır. Kolesterol ölçümün açlık süresine uymak oldukça önemlidir. Kan alındığı sırada açlık süresine uyulmamışsa sadece total, HDL (iyi) kolesterol değeri ölçülebilmektedir. Kötü kolesterol olarak da bilinen LDL yemek sonrası yükselebilmektedir. Bu nedenle LDL kolesterolünün anlaşılabilmesi için hastanın 9 - 12 saat süren bir açlıktan geçmesi gerekmektedir. Kötü kolesterol ile birlikte yemekten sonra trigliserid düzeyi de artmaktadır.

Kolesterol, labaratuvar raporu sonucunda ortaya çıkar. Raporda, kolesterol düzeyi, 100 ml kanda mg cinsinden ifade edilmektedir. Doktorlar bu oranlara göre kolesterol seviyesini yorumlamaktadır. Kolesterolü yorumlamada kişinin yaşı, aile öyküsü, sigara ve yüksek tansiyon gibi diğer etkenleri de göz önünde bulundurulur. Bu risk faktörleri kolesterolün ifade edilmesinde oldukça önemli faktörlerdir.

Total kolesterol oranı, 200 mg ya da bu orandan daha yüksekse ve HDL olarak bilinen iyi kolesterol, 40 mg'den düşük ise uygulanacak olan tedavi planı için doktorlar, hastadan LDL yani kötü kolesterol değeri isteyebilmektedir.

Kanda, LDL kolesterolünün yüksek, HDL kolesterolünün ise düşük olması hastalar için bir risk oluşturabilmektedir. Bu orana sahip kişilerde, kalp krizi, felç, damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkların görülme ihtimali yüksektir.

Normal değerlerde olan kolesteroller, her yaş grubuna göre ayrı olarak belirlenmiştir. Normal değerlerin üstünde veya altında kolesterole sahip olan kişilerin yağ metabolizmasının bozuk olduğunu düşündürebilmektedir. Bu gibi durumlarda kan testi ile LDL, HDL ve trigliserid değerleri yeniden ölçülmektedir.

Kolesterolün normal seviyelerde tutulabilmesi için aşırı yağlı yiyeceklerde uzak durulmalıdır. Bununla birlikte spor yapılmalı ve her zaman düzenli beslenilmelidir. Hazır yağlı gıdalar damar, kalp gibi organlara zarar verdiği için kolesterol dengesini de bozmaktadır.


http://nasilkolay.com/kolesterol-nasil-olculur



ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}  BLOG1:Sosyal Güvenlik (SGK) Mesleki Paylaşım Platformu
                                                 BLOG 2: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 
                                                 VE YENİ SİTEM http://www.vergivekanunlar.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi