Sosyal Güvenlik Destek Prim (SGDP) Borçlarında Yapılandırma Hususu
Emekli olduktan sonra 4/b kapsamında çalışma yapılmaya devam edilmesi durumunda ödenmesi gerekli olan SGDP tutarının ödenmemesi sonrasında Sosyal Güvenlik Destek Prim borcu olanların, borçlarının yapılandırılması konusunda 6385 sayılı kanun yürürlüğe konulmuştur. Bu konuyla ilgili uygulama genelgesi (08-2013) mevcuttur. Genelgede yer alan açıklamalardaki önemli hususlar aşağıda açıklanmıştır.
Genelgeye göre;
1 - Emeklilik sonrasında 4/b kapsamında çalışmaya başlayanların 01/Ekim/2008'den önceki ve sonraki sürelerine ilişkin (28/02/2013 tarih itibariyle tahakkuk etmiş olan ancak ödenmemiş) SGDP borçları yapılandırmaya konu olabilecektir.
2 - SGDP borçları için 31/Mayıs/2013 tarihine (31/Mayıs/2013 dahil olmak üzere) kadar müracaat edilmesi şartı aranmaktadır.
3 - Müracaat yapılacak yere ilişkin;
I) 01/Ekim/2008 öncesi sürelerin SGDP borçları için (Genelgede yer alan EK-1 talep formu doldurulmak suretiyle) elden veya posta yoluyla herhangi bir Sosyal Güvenlik İl-Merkez Müdürlüğüne,
II) (4/a veya 4/b kapsamında emekli olanların) 01/Ekim/2008 sonrası sürelerin SGDP borçları için (EK-1 formu doldurulmak suretiyle) elden veya posta yoluyla borç dosyasının oluşturulduğuSosyal Güvenlik İl-Merkez Müdürlüğüne,
III) 4/c kapsamında emekli olduktan sonra 4/b kapsamında çalışanların 01/Ekim/2008 sonrası SGDP borçları için (Genelgede yer alan EK-2 formunu doldurarak) elden müracaat yapılabileceği gibi veya posta yoluyla "Mithatpaşa cad.No:7 Sıhhiye/ANKARA adresindeki Emeklilik Hizmetleri Genel Md'lüğü,Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı adresine başvuru yapılmalıdır.
4 - Borçlara ilişkin işlemiş, gecikme zammı ve faizleri yerine, 2013 ayı dahil TEFE/ÜFE oranlarına göre tahsil edilecek tutarlar yeniden hesaplanacaktır.
5 - Borçların ödemesi Peşin veya Taksit (2'şer aylık ve azami 18 Ay) şeklinde olabilecektir.
6 - Peşin ödemede, 31/Mayıs/2013 tarihine kadar ödenmesi halinde yapılandırılmış olan tutarlar ödenecektir.
7 - Taksitlendirme hakkı kullanılmış ise, 2'şer aylık süreler itibariyle olmak üzere 6,9,12 ve 18 eşit taksitte ödenmesi mümkündür.
Taksitlendirmeye ilişkin olarak hesaplama şu şekilde ve oranlar dahilinde yapılmaktadır;
- 6 taksit için; Yapılandırılan tutar (1,05) katsayı ile,
- 9 taksit için; Yapılandırılan tutar (1,07) katsayı ile,
- 12 taksit için; Yapılandırılan tutar (1,10) katsayı ile,
- 18 taksit için; Yapılandırılan tutar (1,15) katsayı ile,
çarpılarak, elde edilen tutar seçilmiş olan taksit sayısına bölünecektir.
Bir önceki yazımız olan Tübitak-Teydeb Yeni Proje Önerisi Formatı Hakkında Ön Çalışmalarımız başlıklı makalemizde alet techizat giderleri, danışmanlık giderleri ve hizmet giderleri hakkında bilgiler verilmektedir.
SMMM Murat YAMAN
http://muhasebeden.com/sosyal-guvenlik-destek-prim-sgdp-borclarinda-yapilandirma-hususu.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder