3 Ağustos 2014 Pazar

e-Fatura

e-Fatura Nedir? 

işlemlerinin T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) standartlarına tam uyumlu tasarlanan merkezi ve elektronik bir platform üzerinden yürütülmesini sağlayan uygulamaların genel adıdır. e-Fatura kullanan kurumlar, faturaların taraflar arasında dijital bir ortamda sağlıklı ve güvenli bir şekilde dolaşım imkanı ile maliyetlerini düşürerek gözle görülür oranda tasarruf yapma imkanı bulurlar. 

e-Fatura Kapsamındaki Mükellefler 

421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmekle yükümlü olan sektörler aşağıda belirtilmiştir: 

๑ 04.12.2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına (ciro) sahip olanlar ile, 

๑ 06.06.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına (ciro) sahip olanlar. 

Nasıl Kullanılır? 

e-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan faturaların taraflar arasında sağlıklı ve güvenli bir biçimde dolaşımını sağlamak için geliştirilmiş bir sistemdir. 

Sistemdeki kullanıcılar, 

๑ Sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderebilirler, 
๑ Sistemde kayııtlı kullanıcılardan e-Fatura alabilir, 
๑ Gönderilen veya alınan e-Faturalarını elektronik ortamda arşivleyebilir ve gerektiğinde ibraz edebilirler. 

e-Fatura Kullanımının Avantajları 

๑ Kağıt israfını ortadan kaldırarak doğayı korur.
๑ Saniyeler içinde hazırlanan faturalarla maliyet düşürülür.
๑ Fiziksel arşiv alanından ve maliyetlerinden kurtulmayı sağlar.
๑ Fatura basım, gönderim ve kurye süreçlerini ortadan kaldırır.
๑ Fatura bilgileri güvenle saklanır.
๑ Alıcı ve satıcı arasında gelen ve giden faturaların kontrol edilmesi ve anlık oluşabilecek hataların hızlı bir şekilde çözümlenmesi sağlanır.
๑ Fatura alım ve gönderim süreçlerini otomatik olarak gerçekleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi