12 Aralık 2014 Cuma

EMEKLİLER GÜCÜNÜZÜN FARKINA VARIN

  

EMEKLİLER GÜCÜNÜZÜN FARKINA VARIN
Bu ülkede yaşayan hiç kimse emekli maaşından memnun değil. Hemen hemen her gün, emekli maaşım az bağlandı ne yapmam gerekiyor? Bir kaç sene sonra emekli olacağım emekli maaşımı nasıl artırabilirim? Şeklinde maıller alıyoruz.
Emeklilerin bu durumunun tek bir nedeni var. Emekliler güçlerinin farkında değil. Ülkemizde emekli maaşı alan sayısı 10 milyonu buluyor. Aileleri ile bu rakamın kaça çıkacağını siz hesaplayın. Maaşım düşük diye şikayet edenlerin çoğu da  genelde büyük şehirde yaşayanlar. Küçük şehirlerde yaşayanların çoğu meyvesini sebzesini yağını peynirini bağından bahçesinden temin eder.AKP hükümetinin son 12 yıldır iki simit parasını geçmeyen zamlarına da itiraz etmez.Evden camiye camiden kahveye gider gelir.Başka beklentisi de yaşantısı da yoktur.AKP de bunu bildiği için emekliye zam yapmaz.
Emekli Japonu, Almanı yani elin gavuru tekerlekli sandalye ile emekliliğinde Türkiye 'ye tatile gelir yer içer gezer. Bizim emeklimizin tüm tatili torunların yanına  gitmenin ötesine geçemez. Buna rağmen seçim zamanı geldiğinde yıllarca emekli maaşımda artış olmadı, üç kuruşa talim ediyorum diye düşünmez yine gider oyunu emekli maaşını çalan partiye verir.
Şimdi bana emekli maaşım nasıl artar diye soranlara verdiğim iki tane cevap var;
*Meclise vekil diye gönderdiklerinizin içinde temsilciniz olsun
*2008 sonrası her fazladan çalıştığınız ay 3.500 Liranın altında aylık kazanç beyanınız varsa  ileride alacağınız maaş azalıyor. Yani öyle fazla günüm var daha fazla maaş alırım mantığı AKP hükümetince kaldırıldı.Çok çalıştıkça prim ödedikçe maaşlarınız azalıyor.
1.10.2008 sonrası 5510 sayılı kanun ile asgari ücret ile çalıştığınız her ay emekli maaşınız 3 lira azalır.Bunu önlemenin yolu emeklilik için yılınız tamamlandı prim gününüz dolduysa ayda birkaç  gün  7 puantaj kodu ile çalışmanız ve günlük kazanç tutarını yüksek göstermenizdir. Özellikle 2008 sonrası gün fazlalığı değil yatırılan günlük kazanç tutarı fazla olmalıdır. Asgari ücretin 3 katı günlük kazanç emekli maaşınızın düşmesini önler.
Şimdi bakın ülkemizin yıllardır başında IMF gibi  çok büyük bir dert var. Hiç kimse IMF  yi sevmez. Ne zaman  yıl sonu yaklaşsa hepimiz bu yıl ne kadar maaşlara zam yapılacak diye mizansenler kurarız. Aynı mizansenleri rapor halinde IMF de kurar. İşte bu IMF belası bu yıl Türkiye nin 2015 raporunu yayınladı.Biz OSMANLICA öğrenelim ayağına uyutulurken IMF bakın Türkiye için neler diyor;
*Türkiye büyüme hızı  2015 de %3,
*Enflasyon 2015 de %7
*İşsizlik Oranı %10.4
Sevgili emekliler IMF raporunda açıkça diyor ki %3 büyüyen Türkiye 'ye emekli maaşlarının artışı da yıllık en fazla %3 olmalıdır.Seçim öncesi IMF yi hükümet belki dinlemez ama seçim sonrası harfiyen raporlarına uymak zorunda kalacaktır.
 Enflasyon artar ardından Türkiye de yabancıların elinde olan banka faizleri de artar. Bugün bankaların ana geçim kaynağı emekli ve çalışanların ödedikleri kredi faizleridir. Nereden nereye geldik demeyin eğer 2015 Haziran da ki seçimde de  aynı kişileri koltuklarına oturtursanız en az 4 yıl emekli maaşlarınıza yapılan iki simit zammı  baştan kabul etmiş olursunuz. Emekli maaşlarınızdan kesilen sağlık kesintilerinin ilaç paralarının aleyhinize artarak devam edeceğini  hatırlatmama gerek yok sanırım.
Emekliler ve emekli yakınları artık lütfen uyanın ve uyandırın…...
Dilek Ete
kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=7262
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi