30 Ekim 2014 Perşembe

Doğum Borçlanma Süresi Arttı

Doğum Borçlanma Süresi Arttı


5510 sayılı Kanunun 41 maddesi, ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) (SSK) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla bir işyerinde çalışmaması ve çocuğun yaşaması şartıyla doğum borçlanması talebinde bulunarak bu süreleri borçlanabiliyordu.
6552 sayılı torba kanında doğum borçlanması ile ilgili önemli değişiklikler yapıldı.
 
Torba yasa öncesinde doğum borçlanması sadece SSK lı çalışan kadınlar için söz konusu iken torba yasa ile doğum borçlanması hakkı 4-b (BAĞ-KUR) ve 4-c (Emekli Sandığı) çalışanlarına da veridi.
 
Kendi nam ve hesabına çalışanlar da artık doğum borçlanması yapabilecek.
Torba kanun öncesi 2 doğuma kadar ve her doğum için 2 yıl olan borçlanma süreleri torba kanunda yapılan düzenleme ile yine her çocuk için 2 yıl olan borçlanma, 3 çocuğa çıkarıldı. 3 çocuk için prim borçlanması yapan bir kadın toplamda 2160 gün prim gün sayısı kazanmış olur. Borçlanma tutarı ise asgari ücret ile asgari ücretin üst sınırı olan 6.5 katı arasında belirlenen bir günlük tutarın % 32 si dir. (Örnek: asgari ücret 1.134 TL/30*32% = 12.10 TL. Asgari ücretin üst sınırı 7.371/30*32=78.62 TL dir. Dolayısı ile borçlanma aralığı 12.10 TL ile 78.62 TL arasındadır).
Doğum yapan kadın, iki yıldan daha az bir süreyi çalışmadan geçirmiş ise çalışmadığı bu süreleri borçlanabilecek.
Doğum borçlanması yapmak için, doğumdan önce sigorta başlangıcının olması gerekir. Sigorta başlangıcından önceki doğumlar için borçlanma mümkün değildir. Fakat staj için sigorta yapılan bayanların staj başlangıcı, sigorta başlangıcı kabul edilerek doğum borçlanması yapmaları sağlandı.
Doğum borçlanması yapacak bayanların sigorta başlangıçları borçlandıkları süre kadar geri gitmiyor. Borçlanma sadece eksik günleri tamamlamaya yardımcı oluyor.
Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra ilk doğumunu yapan ve iki yıllık süre dolmadan ikinci doğumunu, yine iki yıllık süre dolmadan üçüncü doğumu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan üçüncü doğuma kadar geçen süre ile üçüncü doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilecektir.
 
Mehmet Fatih GELERİ
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
fatihgeleri@ikplatform.com
 
kaynak : http://www.ikplatform.com/index.php?option=com_content&view=article&id=842:doum-borclanma-sueresi-artt&catid=45:mehmet-fatih-geleri&Itemid=124


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi